Ορθορεξία

Χιλιάδες άρθρα έχουν γραφτεί για την υγιεινή και σωστή διατροφή, οι διατροφολόγοι έχουν δώσει μέχρι σήμερα αμέτρητες συμβουλές, εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη προσπαθούν να εγκαταλείψουν τις παλιές ανθυγιεινές συνήθειες και να ξεκινήσουν να τρέφονται πιο σωστά.

Πόσο όμως λεπτή είναι η γραμμή ανάμεσα στη σωστή διατροφή και την εμμονή;📌

Νευρική ορθορεξία (orthorexia nervosa), ή απλώς ορθορεξία, ονομάζεται η ψυχική διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από ακραία ενασχόληση με την αποφυγή τροφίμων που θεωρούνται ανθυγιεινά. Τη διαταραχή επηρεάζει εξίσου άντρες και γυναίκες και εκτιμάται πως πλήττει το 1-2% του γενικού πληθυσμού. Η διαφορά της διατροφική νόσου από τη νευρική ανορεξία είναι ότι το άτομο δεν ακολουθεί αυτούς τους αυστηρούς κανόνες για να χάσει κιλά, αλλά για να διατηρήσει την υγεία του αποφεύγοντας οτιδήποτε ανθυγιεινό (μη βιολογικά , τροφές με λιπαρά , πολλαπλά επεξεργασμένες , με χημικά συντηρητικά και χρωστικές). Δεν αφορά τη ποσότητα αλλά τη ποιότητα της τροφής. Και η συμπεριφορά αυτή γίνεται σταδιακά εμμονή.
 
Ποιες είναι οι ύποπτες συμπεριφορές;😯😥
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το πρόβλημα αρχίζει να γίνεται έντονο όταν η ποιότητα των τροφών που επιλέγουμε να καταναλώσουμε απασχολεί συνέχεια τη σκέψη μας. Πιο συγκεκριμένα, αν περνάτε περισσότερες από 3 ώρες ημερησίως σκεπτόμενος/η τη δίαιτα σας, προγραμματίζετε τα γεύματα σας αρκετές ημέρες πριν, έχετε γίνει πολύ αυστηροί με τον εαυτό σας, αν η διατροφή σας προκαλεί άγχος, έχετε σταματήσει να καταναλώνετε τα τρόφιμα που απολαμβάνατε, με σκοπό να καταναλώνετε τα “σωστά” τρόφιμα, αποφεύγετε να βγαίνετε έξω για φαγητό, αισθάνεστε ένοχοι όταν χαλάτε τη δίαιτα σας και αντιθέτως καλά όταν έχετε τον πλήρη έλεγχο και τρώτε υγιεινά, τότε η διατροφική συμπεριφορά σας θα πρέπει να σας προβληματίσει.
 
 
Μαρία Μάου
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn