Αγαπητέ Υποψήφιε/α

Αγαπητέ Υποψήφιε/α μη γίνεις θύμα του ενθουσιασμού και της παρορμητικότητας σου, της τυχαιοτήτας και της έλλειψης πληροφόρησης αλλά  γίνε πρωταγωνιστής της δικής σου επαγγελματικής σταδιοδρομίας.

 

Η αγωνία και η ανυπομονησία λαμβάνουν τέλος για χιλιάδες υποψήφιους, αφού τα αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων θα ανακοινωθούν σύντομα. Ο αγώνας του κάθε υποψήφιου ξεχωριστά ήταν τεράστιος και με πολλές αντιξοότητες καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Η επιτυχία και η αποτυχία δεν είναι οριστική… Η αυριανή μέρα σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα, το οποίο θα χαρίσει στον καθένα την επαγγελματική πορεία που ονειρεύτηκε και κατασκεύασε με αισιοδοξία.

 

Αγαπητέ υποψήφιε/α που έχεις διεκδικήσει θέση στα ΑΕΙ ΚΥΠΡΟΥ συγχαρητήρια για την επιτυχία σου. Μα όμως πέρα από τον ενθουσιασμό και την περηφάνεια που σε κυριεύει, σκέψου λιγάκι με σύνεση, είναι όντως η επαγγελματική επιλογή που θα ήθελες να ακολουθήσεις ή απλά είναι η χαρά της διεκδίκησης μιας θέση στο Πανεπιστήμιο και από τον Σεπτέμβριο πλέον θα χρηστείς επίσημα φοιτητής/τρια; Η παρορμητικότητα και ο ενθουσιασμός σου μπορεί να σε θυματοποιήσουν και έπειτα να αντιληφθείς πως η επαγγελματική επιλογή που έχεις διεκδικήσει δεν καθρεφτίζει τα ενδιαφέροντα σου αλλά και τις επαγγελματικές σου αξίες. Μη γίνεις θύμα των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων που ελλοχεύουν στο χώρο των επαγγελμάτων, ενημερώσου για τον κλάδο που διεκδίκησες βαθύτερα, μελέτα την ψυχοκοινωνική του πλευρά, την προοπτική του και αναρωτήσουν πλέον αν είναι μια σπουδαία αρχή στον επαγγελματικό σου στίβο. Μην κρύβεις εικόνες πλούτου, δόξας, κύρους για ένα τίτλο σπουδών, να θυμάσαι τίποτα και κανένας δεν τα κέρδισε χωρίς αγώνα, θυσίες και μελέτη.

 

Αγαπητέ υποψήφιε/α που δεν έχεις διεκδικήσει θέση στα ΑΕΙ ΚΥΠΡΟΥ συγχαρητήρια για τον αγώνα σου και να είσαι περήφανος για τον εαυτό σου. Η αποτυχία δεν είναι οριστική… Καλείσαι να σκεφτείς με σύνεση τα επόμενα σου βήματα, που είναι πολλά, Β Κατανομή, Ειδικά Κριτήρια, ΑΕΙ Ελλάδας, Ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Μη συμβιβαστείς με κάτι τυχαίο, αλλά ψάξε, μελέτα, ερεύνα την αγορά γύρω σου, διεκδίκησε μια νέα επιλογή σύμφωνα πάντοτε με τα χαρακτηριστικά του ίδιου σου του εαυτού. Ίσως η « αποτυχία » που έζησες στις Παγκύπριες Εξετάσεις να σου ανοίξει νέους δρόμους που δεν σκέφτηκες ποτέ. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου και μην αισθανθείς μειονεκτικά ούτε ντροπή για το αποτέλεσμα γιατί τίποτα δεν κρίθηκε ακόμη. Στο χέρι σου είναι να αλλάξεις τα δεδομένα και να ακολουθήσεις το επαγγελματικό μονοπάτι που σου ταιριάζει.

 

Αγαπητέ υποψήφιε/α,

Σου εύχομαι να έχεις μια όμορφη διαδρομή στην επαγγελματική σου σταδιοδρομία, με περιπέτειες, γνώσεις, στόχους, προοπτικές, επιτυχία. Να έχεις πάντοτε κρυμμένη την ελπίδα, το θάρρος και να οραματίζεσαι το μέλλον με αισιοδοξία.

Να θυμάσαι « Κάνε τη ζωή σου ένα όνειρο και το όνειρό σου πραγματικότητα »

 

Άννα Μάου Χαραλάμπους

Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Συμβουλευτικής

 
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn