Επιλογή επαγγέλματος και ο ρόλος των γονέων

Αναμφίβολα, η επιλογή επαγγέλματος είναι μια δύσκολη διαδικασία για το παιδί, αλλά και για τους γονείς, αφού πρέπει με τον δικό τους τρόπο να βοηθήσουν σε αυτή την επιλογή. Η περίοδος αυτή είναι πολύ ιδιαίτερη, επειδή πλέον οι μαθητές καλούνται να επιλέξουν το επάγγελμα το οποίο θέλουν να ακολουθήσουν. Ποιος είναι ο ρόλος όμως των γονέων σε αυτή τη δύσκολη επιλογή;

Οι γονείς πρέπει να έχουν ένα υποστηρικτικό ρόλο, να καθοδηγήσουν σωστά το παιδί. Είναι πρέπον να δώσουν τη δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν τα ενδιαφέροντα τους, τις κλίσεις τους, τα ταλέντα και τις δεξιότητες τους. Συνάμα, να βοηθήσουν το παιδί να θέσει στόχους και οράματα, που θα θελήσει να τα υλοποιήσει. Η θέση τους είναι να στηρίξουν το παιδί, σε όποια απόφαση και να πάρουν, γιατί πάντοτε τα παιδιά αναζητούν την επιβεβαίωση των γονέων τους. Οι γονείς θα ήταν σωστό να μελετήσουν το θέμα της επαγγελματικής καριέρας του παιδιού σφαιρικά και να αποκτήσουν τις κατάλληλες γνώσεις, ώστε να είναι σε θέση να το βοηθήσουν να κάνει τις σωστές επιλογές. Στόχος τους θα είναι η επιβράβευση του παιδιού να προσπαθήσει και να γνωρίσει από κοντά τα επαγγέλματα που τον ενδιαφέρουν, για να μπορεί να καταλήξει στη ορθή επιλογή που είναι πιο κοντά σε αυτό.

Σαφέστατα, οι γονείς δεν είναι σωστό να επιβάλλουν τη γνώμη τους, γιατί αυτό φέρνει αντίθετα αποτελέσματα και το παιδί αντιδράει σε αυτή την καταπίεση που νιώθουν. Πάντοτε πρέπει να ακούνε τα «θέλω» και τις «ανάγκες» των παιδιών και οπωσδήποτε αυτές τις ανάγκες να τις θέσουν σε πράξη. Συνοψίζοντας λοιπόν, ο ρόλος των γονέων είναι πολύ σημαντικός, όμως θα πρέπει να πάντοτε δίπλα στο παιδί, σε όλη αυτή την πορεία. Οι γονείς πρέπει να είναι τα σωστά πρότυπα για το παιδιά και ο σωστός σύμβουλος για αυτούς.

Δήμητρα Μάου
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn