Η κούπα του Πυθαγόρα

Τον 6ο αι. π.Χ., ο μαθηματικός και Έλληνας φιλόσοφος, εφηύρε ένα έξυπνο κύπελο κρασιού που έφερε μια γραμμή που καθόριζε το όριο πλήρωσης και ένα αξονικό ή καμπύλο σιφώνιο. Όταν κάποιος γέμιζε το εν λόγω κύπελο υπερβολικά, η στάθμη του υγρού κάλυπτε το σιφώνιο και άδειαζε αυτόματα. Σαν μια απόδειξη του ότι, όταν δεν απολαμβάνεις αυτά που έχεις, ενδεχομένως να τα χάσεις κι αυτά, στην προσπάθεια σου να εξασφαλίσεις περισσότερα.

Μέσω της ανακάλυψης του αυτής, ο Πυθαγόρας είχε σκοπό να διδάξει τους μαθητές του πόσο σημαντικό είναι οι άνθρωποι να τηρούν το μέτρο στις ζωές τους.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε και το απόφθεγμα ενός από τους επτά σοφούς της Αρχαιότητας, του Κλεόβουλου, το «μέτρον άριστον». Ήταν μια από τις πιο ισχυρές διδαχές της αρχαιότητας, της οποίας η ισχύ συνεχίζεται μέχρι σήμερα και θα ενδυναμώνεται όσο περνάνε τα χρόνια και όσο οι άνθρωποι γινόμαστε άπληστοι και αχόρταγοι.

Είναι αναγκαίο να κατανοήσουμε ότι η υπερβολή, σε κάθε πτυχή της ζωής μας, τις περισσότερες φορές μπορεί να προκαλέσει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Όταν το μέτρο ξεπεραστεί δεν χάνονται μόνο όσα ξεπέρασαν το όριο αλλά και όσα έχουν αποκτηθεί μέχρι τότε, γι’ αυτό και η επίδειξη εγκράτειας είναι η καλύτερη επιλογή. Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι θα πάψουμε να προσπαθούμε και επιζητούμε το καλύτερο.

Όλα μπορούν να γίνουν, χωρίς στερήσεις και με αποτέλεσμα επιτυχίας.

Ένας μαθητής, για παράδειγμα, μπορεί να είναι άριστος μαθητής, καλός αθλητής, εξαιρετικός φίλος και ευτυχισμένος άνθρωπος παράλληλα. Θα αναρωτηθείτε, πως είναι δυνατόν να γίνεται αυτό. Μα, το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Με σωστό προγραμματισμό, έχοντας θέσει προτεραιότητες και ξεκάθαρους στόχων, με πολλή προσπάθεια, με θυσίες και αυτογνωσία, μπορεί ο καθένας να κατακτήσει τα όνειρα του!

Χριστίνα Χ’ Αυξέντη – Μαθηματικός
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn