Τα παιδιά μας είναι ο,τι πολυτιμότερο έχουμε

Τα παιδιά μας είναι ο,τι πολυτιμότερο έχουμε, είναι πολυ ευάλωτα στις επιδράσεις των φυτοφαρμάκων!🙄🙄

Τα φυτοφάρμακα είναι δηλητήρια και επομένως επικίνδυνα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον όταν δεν χρησιμοποιούνται σωστά. Οι επιπτώσεις προκαλούνται από τα ίδια τα φυτοφάρμακα ή από τοξικά προιόντα μεταβολισμού τους ή από προιόντα δευτερογενών αντιδράσεων τους και εκδηλώνονται είτε άμεσα, οπότε έχουμε επιπτώσεις οξείας τοξικότητας με συμπτώματα δηλητηρίασης είτε έμμεσα οπότε έχουμε έμμεσες – μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που είναι βλάβες κυρίως στο νευρικό σύστημα, ανοσοποιητικό, αναπαραγωγικό και άλλα συστήματα επηρεασμός της ανάπτυξης αλλοίωσης του γενετικού υλικού και πρόκληση ανίατων ασθενειών.

Τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο από την έκθεση στα φυτοφάρμακα σε σχέση με τους ενήλικες. Ο οργανισμός του παιδιού αναπτύσσεται συνεχώς. Για αυτό και έχει πολλαπλάσιες ανάγκες σε τροφή αέρα και νερό ανα κιλό βάρους του σε σχέση με τον ενήλικα. Αυτό οδηγει σε διπλάσια μέχρι και πενταπλάσια λήψη τοξικών ουσιών που μπορεί να υπάρχουν στον αέρα το νερό και τα τρόφιμα.

Ακριβώς επειδή ο οργανισμός του αναπτύσσεται απορροφά σε μεγαλύτερο ποσοστό τα τοξικά συστατικά όπως ακριβώς και τα ωφέλιμα.Επιπρόσθετα το παιδί είναι αθώο και περίεργο αγνοεί τους κινδύνους και συχνά βάζει το καθετί στο στόμα του!

Οι μηχανισμοί άμυνας του οργανισμού ενός παιδιού όπως και οι μηχανισμοί αποβολής των τοξικών ουσιών είναι ασθενείς ή ατελής.

Υπάρχουν χρονικές περιόδοι που είναι σταθμοί στην ανάπτυξη του εμβρύου και του παιδιού τα λεγόμενα παράθυρα ευπάθειας. Για παράδειγμα την 2η- 10η εβδομάδα της κύησης που αρχίζει η δημιουργία των οργάνων η έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές λειτουργικές ανωμαλίες και ανεπαρκειες. Τα πρώτα 3-4 χρόνια του παιδιού είναι καθοριστικά στην ανάπτυξη της νοημοσύνης της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς. Η ανάπτυξη του εγκεφάλου είναι ταχύτατη και πολύ ευάλωτη στις χημικές ουσίες. Εάν επιδράσουν χημικές ουσίες ιδίως αυτές που μπορούν να αποδιοργανώσουν το ενδοκρινικό σύστημα σε αυτές ή και άλλες περιιόδους ευπάθειας μπορεί να ανατραπεί η φυσιολογική πορεία της ανάπτυξης και το παιδί να υποστεί σοβαρές βλάβες στην πνευματική και σωματική ανάπτυξη στην αναπαραγωγική και στη μαθησιακή ικανότητα.

Τα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται απο τις μητέρες και νοικοκυρές είναι τα εξής:
😀Δεν πρέπει να τρώτε ή να μαγειρεύεται άπλυτα λαχανικά όσπρια και φρούτα. Ακόμα και αν δεν έχετε άμεσα συμπτώματα δηλητηρίασης υπάρχει κίνδυνος των έμμεσων επιπτώσεων που μπορεί να είναι σοβαρές. Μην τα φυλάγετε άπλυτα στο ψυγείο. Μπορεί να επηρεαστούν άλλα τρόφιμα ή να φαγωθούν άπλυτα από τα παιδιά.
😁Προτιμείστε προιόντα εποχής και βιολογικής καλλιέργειας ιδιαίτερα για την διατροφή βρεφών και παιδιών.
😀Πλένετε και αφαιρείτε τη φλούδα από τα εσπεριδοειδή πριν να χυμοποιήσετε.
😀Κρατείστε τα φρούτα και τα λαχανικά εκτός ψυγείου για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Υποβοηθείτε έτσι τη διάσπαση του φυτοφαρμάκου.
😁Πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά με αραιή σαπουνάδα και αμέσως ξεβγάζετε τα καλά με άφθονο νερό τρεχούμενο. Παρόλο που και το πιο καλό ξέπλυμα δεν μπορεί να διώξει τα φυτοφάρμακα που έχουν εσωτερικά τα φρούτα και λαχανικά απομακρύνει τα επιφανειακά υπολείμματα και ακαθαρσία.
😃Αφαιρείται τα εξωτερικά φύλλα από τα φυλλώδη λαχανικά ή και τα φρούτα όσο είναι δυνατό ιδίως αν υπάρχουν εμφανή υπολείμματα φυτοφαρμάκου. Σε τέτοια περίπτωση αν θα βράσετε μετά τον πρώτο βρασμό αλλάξετε το νερό και συνεχίσετε το ψήσιμο.

Μαρία Μάου – Χημικός
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn