Το αλάτι στη διατροφή μας

Το αλάτι στη διατροφή μας !!!😄😄 Το αλάτι με τη χημική μορφή του χλωριούχου νατρίου (NaCl) αποτελείται από 40% νάτριο (Na) και 60% χλώριο (Cl). Έιναι βασικός ηλεκτρολύτης του αίματος συμμετέχει στην ισορροπία των ηλεκτρολυτών του οργανισμού και λαμβάνει μέρος στην μεταβίβαση ηλεκτρικών σημάτων στο νευρικό σύστημα. Αποτελέι αναπόσπαστο συστατικό της διατροφής του ανθρώπου καθώς είναι από τα αρχαιότερα και πλέον διαδεδομένα αρτύματα και μέσο συντήρησης των τροφίμων. 

Αν και απαραίτητο για τη ζωή μπορεί να αποβεί επικίνδυνο όταν καταναλώνεται σε υπερβολικές ποσότητες. Αυξημένη χρήση αλατιού στη διατροφή (λόγω αυξημένης συγκέντρωσης νατρίου) δημιουργεί σοβαρά προβλήματα υγείας όπως υπέρταση, εγκεφαλικές και καρδιαγγειακές παθήσεις, οίδημα (κατακράτηση υγρών από το σώμα) και καρκίνο του στομάχου. Επιπλέον συνδέεται έμμεσα με την παχυσαρκία αφού καθιστά το φαγητό πιο εύγεστο με αποτέλεσμα την κατανάλωση περισσότερης ποσότητας.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) προτείνει τιμή αναφοράς ημερήσιας πρόσληψης τα 6 γραμμάρια αλατιού (δηλ. ένα κουταλάκι του γλυκού γεμάτο) για τον γενικό πληθυσμό και μικρότερη για τα παιδιά κάτω των 11 ετών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) συστήνει από 5 γραμμάρια αλατιού ημερισίως για τους ενήλικες. Στο πλσίσιο της εκστρατείας του με θέμα “European Food and Nutrition Action Plan 2015-2020” ‘εχει θέσει ως στόχο τη μείωση της μέσης πρόσληψης αλατιού/νατρίου κατά 30%.

Χρήσιμες Συμβουλές προς τον Καταναλωτή :
  • Να καταλώνει περισσότερες φρέσκες και ακατέργαστες τροφές.
  • Να διαβάζει όταν ψωνίζει την ετικέτα της συσκευασίας του τροφίμου όπου υπάρχει η διατροφική επισήμανση.
  • Να προτιμά από τα συσκευασμένα ή κατεψυγμένα τρόφιμα αυτά που δεν περιέχουν πρόσθετο αλάτι.
  • Να μην προσθέτει αλάτι στο πιάτο πριν δοκιμάσει το φαγητό.
  • Να είσαι προσεκτικός στην επιλογή έτοιμων σαλτσών και “στιγμιαίων ” προϊόντων καθώς επίσης αλλαντικών τυρίων τουρσίων και αρτοσκευασμάτων τα οποία ενδεχωμένως να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.
  • Να ξεπλένει τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα που διατηρούνται σε άλμη (π.χ ελίες, χαλούμι, φέτα).
  • Να εντάξει στη διατροφή του τρόφιμα πλούσια σε κάλιο το οποίο συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Μαρία Μάου Χημικός
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn